Нови промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) предвиждат

...
 Нови промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) предвиждат
Коментари Харесай

Въвеждат дигитални ваучери за храна, улесняват работещите

 

Нови промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) плануват въвеждането на електронни ваучери, излиза наяве от импортиран законопроект за изменение и допълнение на закона. Измененията са препоръчани от депутати от Демократична България и „ Продължаваме промяната “ и ще улеснят над половин милион работещи, които получават ваучери за извършване на покупки на храна всеки месец от своите работодатели.

С измененията депутатите оферират въвеждането на електронни ваучери и цифровизация на процесите сред администрациите (НАП и Министерството на финансите) и операторите на ваучери за храна. Техническите условия и реда на издаване на цифровите ваучери следва да бъдат конкретизирани в Наредба №7 за изискванията за издаване на ваучери за храна взаимно от министрите на труда и обществената политика и министъра на финансите, в съгласие с министъра на електронното ръководство.

В претекстовете си депутатите акцентират, че пандемията е засилила нуждата от цифровизация на ваучерите, поради по-малкото здравни опасности и по-лесния развой на администриране на електронни ваучери от страна на работодателите. Те цитират данни, че приемането на картови разплащания по време на пандемията се е нараснало с 10-15% в магазините и с 20% в заведенията за хранене.

За да се цифровизират ваучерите за храна би трябвало да бъдат направени нормативни промени в ЗКПО и Наредба №7, само че те не постановат промени в условията на съществуващата скица от страна на страната към операторите, се споделя още в претекстовете към законопроекта.

В коментар на измененията Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България (АОВХ) приветства препоръчаните промени, които ще дадат опция за издаване на електронни ваучери.

" Операторите имат техническата подготвеност да стартират да издават ваучери на цифров притежател в най-кратки периоди и да предложат на потребителите на ваучери за храна удобствата и нововъведенията, които са налични за потребителите на ваучери в други страни в Европейски Съюз, в това число мобилни приложения и платформи за ръководство на ваучерите, мобилни разплащания и портфейли, безконтактни преводи и други Всичко това при съблюдаване на всички нормативни ограничавания за ваучерите за храна -  комерсиална мрежа от магазини и заведения за хранене, регистрирани по Данък добавена стойност, които да одобряват ваучерите, строги ограничения за сигурност, възбрана за изтегляне на пари в брой и прекачване на средствата по други сметки и други ", разясниха от асоциацията.

От там също по този начин приветстват въвеждането на електронните ваучери при съблюдаване на правилото на отворен пазар и свободна конкуренция и в сходство с всички европейски регулации, в това число в региона на конкуренцията и разпоредбите на Вътрешния пазар на Европейски Съюз.

Ваучерите за храна са тип обществена облага, която се дава от работодатели на техните чиновници, и оказва помощ за изсветляването на приходите и е част от стратегическите цели на страната. В началото на тази година държавното управление усили доста лимита на ваучерите – от 80 на 200 лева, както и разгласи, че възнамерява да ги направи електронни, тъй като актуалната уредба е остаряла и не разрешава издаването им в цифрова форма.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР